diumenge, 18 d’octubre del 2015

Canyelles a Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes

Recorregut aproximat de 12km anar i tornar. Collserola.
Des de l'estació de metro Canyelles ens dirigim cap a la plaça Karl Marx fins a la cantonada amb el carrer Antic Camí de Sant Llàtzer, on trobem un pal indicador d'inici del sender GR-173.
Pugem pel carrer Antic de Sant Llàtzer i al primer trencall girem a mà dreta. A pocs metres i a mà esquerra veiem l'entrada al parc de Collserola des d'on iniciem el Camí de Sant Llàtzer.
Pugem per la pista ampla, però ben atens ja que hem d'agafar un caminet a mà dreta que passa desapercebut i entra dins el bosc. És opcional agafar-ho o tirar a munt, nosaltres ens endinsem en el bosc fins arribar a un mur de pedra que queda a l’esquerra i girem a la dreta, fa una petita baixada i seguidament pujada i a partir d’aquí tot és pujada fins arribar a una pista ampla que ens duu a l’aparcament/mirador a tocar de la carretera del cementiri de Collserola. Som al Coll de la Ventosa, límit del Barcelonès amb el Vallès Occidental, i tenim unes bones vistes de la ciutat i si pugem fins al pas elevat que creua la carretera, també les tindrem sobre el Vallès. A la sortida de l’aparcament i tot creuant la carretera agafem una pista tancada per una cadena que s’enfila cap a la carena. Un cop a dalt, trobem l’ampla pista que ressegueix tota la serra, som a la Carretera de les Aigües. Seguim caminant fins a trobar una pista que fa pujada a mà dreta i amb cadena. Continuem...deixem una pista a la dreta que porta a Can Ferrer... La pista baixa lleugerament fins a una cruïlla de camins. Som al Forat del Vent que, com el seu nom indica, és un dels passos per on el vent del nord entra a Barcelona i la neteja de la humitat del mar. Anem a la dreta pel segon camí que baixa lleugerament i s’interna al bosc. Aviat trobem una altra cruïlla i girem a l’esquerra per un corriol que baixa amb força, deixem un camí a l’esquerra i anem a trobar el llit del Torrent de St. Iscle i la Font de Can Ferrer, també anomenada Font Vellasituada a la dreta del torrent, en una petita lleixa d’obra. El lloc és salvatge i humit. Seguim torrent avall i sortim a una pista que ve de la carretera del cementiri i l’agafem a l’esquerra. La vall s’obre  i veiem la masia de Can Lloses i seguint  pista avall creuem un pont i arribem a una placeta. Un camí marcat a la dreta ens porta a la bonica font de Can Lloses, envoltada d’arbres i amb bancs i taules de fusta. Retornem a la pista i seguim baixant tot deixant un camí a l’esquerra. Poc més avall, deixem la casa de Can Fermí, a la dreta, i arribem a St. Iscle de les Feixes. Estem a la finca particular de Can Catà.
L’església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes que podem veure actualment forma part d’una antiga capella romànica del segle X i el seu cementiri amb tombes antropomorfes. Des del segle XV al XVII es van fent modificacions, afegint-hi l’espadanya, dues capelles laterals que l’hi donen forma de creu llatina i es cobreix l’absis amb un retaule. El 1868, amb la desamortització de Mendizabal, deixa de ser parròquia i és adquirida pels propietaris de Can Catà. La pintura romànica trobada al absis, es troba al Museu Diocesà de Barcelona. Horaris de visita: 3r diumenge de mes, de 11h a 13h.
Si continuem avall ens trobem amb la masia Can Catà i davant l'entrada al Bosc i Fonts de Can Catà obert el primer i tercer diumenge de cada mes, de 10h a 20h els estius, i de 10h a 17h a l'hivern.
Tornem pel mateix camí, l'única variant seria un cop travessat l’aparcament/mirador del Coll de la Ventosa i deixant un camí a l'esquerra, nosaltres seguirem la pista ampla que ens portarà primer a l'Hospital de Sant Llàtzer i després a Can Masdéu.


Can Ferrer

Font de Can Ferrer o Vella










Entrada Bosc Gran de Can Catà



Amb l'Albert, Antonio, Bibi, Elvira, Gemma, Joan, Laura, Marta, Olga, Silvia i Vicenç. Un gran grup!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada