dissabte, 2 de juny del 2018

Cases de l'Avinguda del Tibidabo

S'inicia la ruta en la plaça Kennedy, on s'hi troba l'estació de ferrocarrils inaugurada als anys 50. El nom de la plaça ret homenatge a l'Embaixada dels EUA que, durant la Guerra Civil es va allotjar al domicili particular de Madronita Andreu (avui restaurant Abac), filla del Dr. Andreu, fotògrafa casada amb Max Klein, president de la Cambra de Comerç dels EUA a Espanya.

La Torre Andreu més coneguda com La Rotonda, av. del Tibidabo 2-4. Edifici modernista amb un emblemàtic templet construït el 1906 per l'arquitecte Adolf Ruiz i Casamitjana i ampliat el 1918 per Enric Sagnier. Va ser casa d'estiueig, però amb el pas dels anys se li va donar diversos usos: 'Hotel Metropolitan', 'Clínica Rabassa', 'Clínica per a malalts terminals'. L'any 1999 la va adquirir el grup mobiliari Núñez i Navarro que després de molta polèmica i lluita veïnal l'any 2010 comença la rehabilitació i reconstrucció de l'interior. El 2016 acaben les obres amb una jornada de portes obertes. Actualment són oficines, locals comercials i pàrkings.


La nova Rotonda
https://ca.wikipedia.org/wiki/Torre_Andreu

El tramvia blau. La línia del Tramvia Blau va ser inaugurada l'octubre de 1901 per satisfer el desig del Dr. Andreu i obrir una via alternativa d'accés a la muntanya del Tibidabo i poder construir un parc d'atraccions. Aquesta línia històrica recorre tota l'avinguda connectant la part més baixa, plaça Kennedy, amb la part més alta, plaça del Dr. Andreu. 

Actualment el Tramvia Blau està tancat temporalment per obres de modernització de la infraestructura...això és el que diuen.

Jardins de la Tamarita, pg. Sant Gervasi 47-49. Els jardins de la Tamarita tenen el seu origen en la finca senyorial que va ser dels Craywinckel. A començaments del segle XX que va ser adquirida per l'industrial del cotó Alfredo Mata. Hi va edificar una casa envoltada de jardins.


Des de 1899 es van anar construïnt cases en la nova urbanització de la ciutat-jardí del Tibidabo promoguda per Salvador Andreu i la Societat Anònima el Tibidabo.

Torre del Dr. Andreu, av. del Tibidabo 17-19, actual seu de la Mútua Universal. És un palauet construït per l'arquitecte Enric Sagnier, 1915-1918. Va ser encarregat pel Dr. Salvador Andreu, un conegut farmacèutic, empresari i filantrop barcelonès que va introduir la industria farmacèutica a Espanya. També va ser mecenes d grans artistes com Enric Granados, al qual li unia una gran amistat.
https://www.mutuauniversal.net/historia/edificios-emblematicos/edificio-tibidabo/


Residència d'Ignasi Portabella, l'any 1905, el mestre d'obres José Pérez Terraza va acabar l'encarrec que li havia fet Ignasi Portabella a l'Avinguda Tibidabo, número 27: una torre d'estiueig d'estil neocentisme. La casa de dues plantes i una torre-mirador. Destaquen els ornaments florals i les pintures al segon pis on hi ha representades les estacions de l'any. En aquestes pintures es poden veure les activitats d'un grup de noies en cadascuna de les estacions: recollint flors a la primavera; la sega i recollida del blat a l'estiu; la collida del raïm a la tardor i passeig a l'hivern.
La torre és un exemple del modernisme català amb carreus falsos (pedra tallada) a la façana, esgrafiats, pintures, decoració floral i un elaborat treball al reixat que l'envolta.



La Casa Roviralta coneguda com el Frare Blanc, av. del Tibidabo 31. Edifici modernista, obra de l'arquitecte Joan Rubió i Bellver. Al principi era una masia on hi vivien frares dominicans, d'aquí ve el nom popular Frare Blanc. L'any 1903 la va adquirir l'indià Teodor Roviralta per convertir-la en una torre residencial.
Després de 10 anys de restauració, fins el 1913, es va conservar l'estructura original de la masia, però l'aspecte exterior va canviar totalment. S'hi va afegir una tribuna, una galeria, unes golfes i una capella. Després d'aquesta transformació  va guanyar el premi del concurs anual d'edificis artístics de l'Ajuntament de Barcelona. Actualment és un restaurant.



La Casa Fornells, avinguda del Tibidabo 37. És un habitatge unifamiliar que va ser construït l'any 1903 per l'arquitecte Joan Rubió i Bellver. És una obra modernista, però amb façanes d'influència medieval i predomini del maó.
Va ser una de les primeres cases de la urbanització del Tibidabo.


El submarí, ronda de Dalt (Museu CosmoCaixa). L'any 1986 Narcís Serra, qui aleshores era ministre de Defensa, va cedir aquest submarí al CosmoCaixa (llavors anomenat Museu de la Ciència). Popularment conegut com a 'Tauró' té capacitat per a 6 persones. El submarí provenia de l'armada, però aquest model mai va intervenir en la guerra.


Submarins a Barcelona? Descobreix-los!
El CosmoCaixa, carrer d'Isaac Newton 26. L'edifici va ser construït per l'arquitecte Josep Domènech i Estapà l'any 1904 seguint l'estil modernista de l'època per allotjar l'asil 'Empar de Santa LLúcia' que va funcionar durant 75 anys. 
Una vegada desallotjat, l'any 1979 la Fundació "la Caixa" va encarregar als arquitectes Jordi Garcés i Enric Sòria una remodelació i ampliació de l'edifici per acollir el Museu de la Ciència, convertint-se així en el primer museu interactiu de temàtica científica d'Espanya. Finalment, el 25 de setembre de 2004, després d'una segona reforma a càrrec dels arquitectes Robert i Esteve Terrades, el centre obria les portes convertint-se en un dels museus de la ciència més moderns del món.
Es van conservar i restaurar els murs de l'antiga nau modernista d'obra vista, de manera que es van ampliar considerablament les antigues instal·lacions amb un nou protagonisme del vidre i l'acer. museudelaciència.org



Districte de Sarrià - Sant Gervasi
Barri de Sant Gervasi - la Bonanova
Links d'interès:
https://ajuntament.barcelona.cat/sarria-santgervasi/ca/coneixeu-el-districte/punts-dinteres-del-districte
http://www.bcn.cat/trobatb/es/rutas-sarria-sant-gervasi.html

Valorem, cuidem i respectem el nostre entorn.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada