dijous, 21 d’abril del 2022

Convent de Sant Agustí de Barcelona

  L'antic convent de Sant Agustí, més conegut com a Sant Agustí Vell, va ser una de les institucions religioses més importants de la Barcelona medieval i moderna.

Va ser un convent de l'Orde de Sant Agustí, situat al barri de la Ribera de Barcelona, dins el teixit urbà de la ciutat baixmedieval: dins el recinte emmurallat, en la confluència entre el Rec Comtal i l'antiga Via Augusta.
El monestir gòtic de Sant Agustí Vell, construït entre els segles XIV i XV, conserva elements de l'antic convent com l'ala ponent del claustre (1473-1478), que va ser restaurada, i una part lateral de l'església. És una obra protegida com a Bé Cultural d'Interès Local.
L'església desapareguda tenia a l'altar major el valuós retaule de Sant Agustí que es conserva parcialment al MNAC i al Museu Marés. 

Els Agustins s'establiren l'any 1309 en uns terrenys cedits per Jaume Basset al carrer Comerç. La construcció del convent es va iniciar l'any 1349.
 
Durant el setge de 1713-1714 el convent va quedar molt malmès.
L'any 1716, Felip V va ordenar enderrocar el convent per construir la fortalesa de la Ciutadella. Els agustins es van traslladar al barri del Raval, al carrer Hospital, on entre 1728 i 1750 edificaren el nou convent i església de Sant Agustí Nou.
Les restes del convent del barri de la Ribera van ser recuperades parcialment i refetes per l'arquitecte Pere Bertran entre 1738 i 1748. Més endavant es van adaptar com forn de pa, l'any 1750 com a caserna i entre 1754 i 1803 fou la seu de l'Acadèmia 
Militar de Barcelona. L'ús militar del convent s'estén fins el 1980. L'Ajuntament inicia un procés de recuperació de l'edifici històric a partir de la dècada dels anys 90. L'any 1992 s'instal·la al passadís de l'entrada del carrer Comerç l'obra escultòrica de James Turrell Deuce Coop.
Actualment acull el Centre Cívic Convent de Sant Agustí, l'Arxiu Fotògrafic de Barcelona i el Museu de la Xocolata.


El claustre

Galeria del claustre


Districte: Ciutat Vella
Barri: la Ribera

Localització:
Carrer Comerç, 36 - pl. Acadèmia, 3 - pl. Pons i Clerch, 2 - Carrer Tantarantana, 19

Links d'interès:
www.monestirs.cat
conventagusti.com/patrimoni-convent
centre cívic conventagusti.com
www.museuxocolata.cat/
ajuntament.barcelona.cat/arxiumunicipal/arxiufotografic

Valorem, cuidem i respectem el nostre entorn

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada